Krkonošská Stezka má za sebou rok provozu a devět novinek. Na příští rok chystá velké překvapení

20.srpna

Za první rok provozu se Stezka pochlubila celkově devíti novinkami a uspořádala šest tematických akcí. Jednou z nejvýraznějších novinek byl nový maskot veverčák Emil. „Hlavně děti mají Emila moc rády a fotí se s ním. K svátku navíc dostal od našeho partnera SkiResort Černá Hora – Pec koloběžku. Tu si v hlavní sezóně mohou zapůjčit také návštěvníci, a to přímo u naší Stezky,“ doplňuje s úsměvem ředitelka Stezky Marie Jarkovská.

Co se týká materiálního vybavení, doznala Stezka také několika změn. Na vrcholu vyhlídkové věže se například objevily dřevěné lavičky, na kterých si mohou lidé po výstupu odpočinout. Nejedná se ale o nijak náročný výšlap. Zdoláním Stezky spálíte přibližně 100 kcal, což je výkon, který vyrovnáte necelým malým pivem. Tuto a další různé zajímavosti se dozvíte ze sklopných cedulek, které na Stezce nedávno taktéž přibyly a připojily se k nově nainstalovaným fotostativům, dřevěným sochám zvířat nebo edukačním zastávkám, které děti i dospělé seznamují s tím, jak vypadá pěkný les a jeho obyvatelé.

Nejsilnější zážitek mezi Stezkami v Evropě

Pro zbývající měsíce v roce 2018 a celý následující rok 2019 chystá Stezka korunami stromů v Krkonoších několik dalších novinek, které hodlá postupně odhalovat. Radana Křížová, která má na starosti strategický marketing rodiny Stezek, k tomu říká: „Na krkonošské Stezce plánujeme realizovat nové projekty. Už nyní je oproti jiným Stezkám unikátní svou podzemní jeskyní s expozicí o půdě. Na příští rok chystáme ambiciózní projekt, který zasáhne i do podoby samotné Stezky a k návštěvníkům promluví v nových souvislostech.“ Vše bude realizováno do začátku hlavní sezóny 2019, aby byly novinky představeny návštěvníkům již v den druhých narozenin Stezky.

Českoněmecká spolupráce

Od 21. srpna dostane každý návštěvník za koupené vstupenky poukaz na slevu 25 Kč či jedno euro „na hlavu“ ze vstupného na dalších dvou Stezkách. Do této akce se zapojí celkově tři stezky – Krkonošská, Lipenská a v Bavorském lese v Německu. Každá stezka nabízí trochu jiný zážitek, na obou českých se můžete například dolů svézt tobogánem, v Krkonoších se díky podzemní expozici projdete doslova od kořenů až po koruny stromů a v Německu v Bavorském lese na vaši návštěvu čeká historicky první stezka korunami stromů v Evropě. Lipno zase láká na velké dětské hřiště a nedaleké Království lesa.

Komfort i před návštěvou

Po otevření Stezky v minulém roce lidé ve svých reakcích nejčastěji kritizovali fronty u vstupu Stezky při nákupu vstupenek a tato kritika byla naprosto oprávněná. „Návštěvnost v prvních dvou měsících po otevření byla nad naše očekávání,“ přiznává Marie Jarkovská, ředitelka Stezky, ale hned dodává, „proto jsme zprovoznili e-shop https://eshop.stezkakrkonose.cz/shop, kde si lidé mohou vstupenky koupit v předstihu. Při příjezdu na Stezku už pak žádnou frontu nečekají a hned mohou jít přímo na Stezku obdivovat přes 150 let staré stromy. S pomocí e-shopu chceme zvýšit zákazníkův komfort i před samotnou návštěvou Stezky. Věříme, že to lidé ocení.“

Vrací se večerní prohlídky

Velmi oblíbenou a vyhledávanou aktivitou byly první zimu také večerní prohlídky Stezky, které se pořádají pro méně početné skupiny do 25 osob s průvodcem ze Správy Krkonošského národního parku. „Osvědčily se a letos je budeme pořádat znovu. Zájemci si je však musí předem rezervovat a zaplatit na e-shopu. Setkávali jsme se totiž s neukázněnými zákazníky, kteří pak na prohlídku nedorazili. Proto rezervace předem,“ vysvětluje Zdeněk Pop.